Bitcoin Miners beginnen te seinen voor Taproot Activatie, mensen bereiden zich voor op BTC’s grootste update in 4 jaar

Bitcoin miners zijn begonnen met het signaleren voor Taproot activatie en crypto aanhangers kijken uit naar de grootste bitcoin update in bijna vier jaar. De mijnbouwoperatie Slush Pool heeft het eerste blok gedolven dat signalen gaf voor Taproot en sindsdien hebben de pools Foundry en F2pool ook meegedaan met het geven van signalen.

Bitcoin-blok: 681.458 signalen voor Taproot

Het is lang geleden dat het Bitcoin-netwerk een grote upgrade heeft gezien en de laatste keer dat het gebeurde was in 2017, terug toen BTC-deelnemers Segregated Witness (Segwit) activeerden. Sindsdien discussiëren Bitcoin Era over de volgende grote upgrade Taproot. Het Taproot-voorstel werd in januari 2018 geïntroduceerd door softwareontwikkelaar en Bitcoin Core-bijdrager Gregory Maxwell.

Afgelopen oktober werd Taproot geïntroduceerd in de Github-repository als een pull-verzoek geïnitieerd door Bitcoin Core-programmeur Pieter Wuille. Ogenschijnlijk kan Taproot helpen om BTC te schalen en bitcoin-transacties meer privé te maken. Het protocol dat zal worden ingezet als het tot consensus komt, is een soft fork die de scripts van de blockchain verbetert voor privacy-centrische en complexe transacties.

„Taproot is een voorgestelde Bitcoin-protocolupgrade die kan worden ingezet als een voorwaarts compatibele soft fork,“ merkt de Github „Taproot-Activation“ documentatie op. „Door het Schnorr-handtekeningschema te combineren met MAST (Merklized Alternative Script Tree) en een nieuwe scripttaal genaamd Tapscript, zal Taproot de flexibiliteit van Bitcoin’s smart contract uitbreiden, terwijl het meer privacy biedt door gebruikers complexe smart contracts te laten maskeren als een gewone bitcoin-transactie.“

Om te upgraden moeten netwerkdeelnemers tot consensus komen

Volgens de traditionele regels moeten mijnwerkers, om de Taproot-activering te laten plaatsvinden, de nieuwe consensusregels binnen een bepaalde periode overnemen. Op het moment van schrijven zijn er meer dan een dozijn blokken gemijnd met blokken die tekenen voor de activering van Taproot. De drie verschillende pools bekend als F2pool, Foundry, en Slush Pool zijn allemaal begonnen met signalering. F2pool is momenteel de grootste mining pool per hashrate op het BTC netwerk, voor zover het hash distributie betreft.

Terwijl een groot aantal BTC-aanhangers positief is over de Taproot-activering, is er al controverse ontstaan over de manier waarop je BTC kunt upgraden. Half april berichtte Bitcoin.com News over software-ontwikkelaar Luke Dashjr en zijn angst tegen miners die upgraden met de

„Speedy trial“-activeringsmethode. In een bericht zes dagen geleden raakte Gregory Maxwell, ook bekend als „nullc“ op Reddit, in een verhitte discussie verwikkeld in een thread genaamd „Taproot activatie status“.

Het is al een tijdje geleden dat Bitcoin (BTC) is geüpgraded en zoals gebruikelijk zijn mensen sceptisch over blockchain deelnemers die tot consensus komen na de Segwit2x gevechten in 2017. De koppigheid en de lange tijd hebben ertoe geleid dat mensen spreken over dingen als ossificatie, bitrot, en bitcreep. Bovendien bekritiseerde eind 2020 Blockchair’s hoofdontwikkelaar, Nikita Zhavoronkov, Taproot woest op Twitter.

Ondanks enkele meningsverschillen, denken veel mensen dat het bereiken van consensus over Taproot en zelfs met de betwistbare activeringsmethoden, de upgrade dit jaar zal plaatsvinden. Krakenfx Editor Pete Rizzo schreef onlangs een uitgebreide Twitter thread over het Taproot consensus onderwerp na het doen van een Clubhouse evenement in maart.

„Ja, er zijn meningsverschillen. Nee, dit lijkt niet op debatten die hebben geleid tot eerdere netwerksplitsingen,“ zei Rizzo.

Vanaf zondag 2 mei 2021 is ongeveer 25% van de SHA256 hashrate van het netwerk akkoord met de Taproot activatie. Er is een signaleringsperiode van 2.016 blokken en „1.802 Taproot blokken over tot [de] soft fork is vergrendeld,“ zegt het webportaal taproot.watch. „Taproot zal niet vergrendelen met de huidige signaleringsratio (7,14%),“ voegt de pagina toe.